TOP 10 mjesta za posjetiti - Lika i Gorski kotar


Gorski kotar i Lika obiluju prirodnim ljepotama kamo god krenuli. Ovdje smo izdvojili TOP 10 mjesta koje svakako trebate posjetiti.


1. VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR
Info: www.zelenivir.com 

Vražji prolaz je 800 metara dugačak kanjon. Mnogi ga smatraju jednim od najljepših prizora u našoj zemlji. Kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se gorski potok Jasle. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokročila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stjena.  Područje Zelenog vira proglašeno je rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine. Nalazi na 302 metra nadmorske visine, a do njega se može doći iz nekoliko pravaca. Riječ je o snažnom izvoru na dnu plitke, prostrane spilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Dobio je ime po zelenkastoj boji vode u jezercu koje nastaje u spilji. 



2. NP PLITVIČKA JEZERA
www.np-plitvicka-jezera.hr 

NP Plitvička jezera jedan od najljepših svjetskih prirodnih fenomena. Dio je dinarskog krškog područja koje karakterizira karbonatna geološka podloga, brojne krške forme, rijetke pojave površinskih tokova te izražena veza površine i podzemlja kroz mnoge pukotine. Obilje vode i stvaranje jezera u takvom kraju iznimna su i dragocjena pojava. Voda potoka Plitvice spuštajući se preko stijene visoke 78 m i tvoreći amfiteatar Velikog slapa, najvišeg slapa u Hrvatskoj, zajedno s vodom jezera tvori slapište Sastavke kojima započinje rijeka Korana. 


 
3. KRASNO
Info: www.tz-senj.hr

Krasno je najveće naselje na Velebitu smiješteno na 714 m nadmorske visine. To je netipično bogato hrvatsko selo, ima dvije pilane, šumariju, siranu, destileriju, a središte je i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Ovdje godišnje prođe desetak tisuća planinara, a samo Svetište godišnje posjeti i do 100.000 ljudi.





4. VRILA GACKE
www.tz-otocac.hr

Na Gacki i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrelima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju meljave koristeći pogonsku snagu ove rijeke. Trajući u ravnoteži i dosluhu između čovjeka i prirode, kao objektivizacija njihovog sklada i suradnje, čuvaju one ovdje sjećanje na jedan od starih, izumrlih obrta.



5. KUTEREVO - Velebitsko utočište za mlade medvjede
Info: www.tz-otocac.hr

Selo Kuterevo smješteno je samoj granici Parka prirode Velebit.  Zbog zemljopisnog položaja uz područje gusto napučenih medvjeđih staništa Sjevernog Velebita, u Kuterevu je osnovano prvo Utočište za mlade medvjediće u Hrvatskoj, kao novi dom za mlade, napuštene medvjediće. Osnovni cilj projekta je izgradnja i uspostava prvog hrvatskog Utočišta za mlade medvjede, kako bi se učinkovito pomoglo u zaštiti životinjske vrste smeđeg medvjeda, a kroz edukaciju lokalnog stanovništva i posjetitelja Utočišta doprinijelo jačanju svijesti o posebno vrijednoj bio-raznolikosti i potrebi njenog očuvanja na ovom području Parka prirode Velebit. U Kuterevskom Utočištu radi tim prijatelja prirode, koji je sačinjen od stručnjaka na polju biologije i ekologije, ali i laika dobrovoljaca, koji motive traže u velikoj ljubavi prema medvjedima. Svi se oni nesebično i s puno truda brinu o medvjeđim stanovnicima Kutereva, u želji da medvjedićima osiguraju ne samo sigurniju budućnost, nego i životne uvjete koji su najbliži prirodnim.

 
6. BARAĆEVE ŠPILJE 
Info: www.baraceve-spilje.hr  

Odvojite vrijeme i posjetite Baraćeve špilje te doživite prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. Uđite u podzemlje i otkrijte zapanjujući svijet koji se krije ispod nas i velikodušno nam otvara svoja vrata.

 


7. RISNJAK
Info: www.risnjak.hr

Jedan je od najznačajnijih prirodnih fenomena na Kvarneru, svojom osebujnošću privlači pozornost znanstvenika i zaljubljenika gorske ljepote. Premda je samo petnaestak kilometara zračne linije udaljen od mora, klima na njegovu području znatno se razlikuje od one u Primorju: tu se isprepliću utjecaji alpskog i balkanskog vegetacijskog sustava. Zbog toga na Risnjaku susrećemo čudnovate prirodne ljepote, dinarski krš specifične hidrografije i oblika, prašumske predjele i netaknute gorske vrhove. Uz klimu, glavni čimbenik u razvoju raznovrsnog biljnog svijeta je i kompleksna geološka građa, zahvaljujući kojoj je ovo područje veoma bogato biljnim vrstama, pa i onim endemskim, kao što je runolist. 



8. BJELOLASICA
Info: www.bjelolasica.hr 

Oaza sporta i rekreacije udaljena je 27 kilometara od Ogulina, smještena u prostranoj kotlini na 620 metara nadmorske visine gdje se spajaju planinska i mediteranska klima u prekrasnoj ekološki očuvanoj prirodi Gorskog kotara. Iako je omiljeno zimsko odredište za skijanje, ljubiteljima sporta i rekreacije na raspolaganju su i ljetne aktivnosti - tereni za atletiku, nogomet, tenis, košarku, odbojku, rukomet...


 
9. IZVOR KUPE
Info: www.gorskikotar.com

Izvor Kupe je jezeroliko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje, a zove se još i Kupeško jezero. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 m. 
Izvor Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela.




10. NP SJEVERNI VELEBIT 
Info: www.np-sjeverni-velebit.hr 

Sjeverni Velebit idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju vam je preko 30 planinarskih staza koje vas vode različitim krajolicima te pružaju brojne mogućnosti otkrivanja ovog prostora. Radi lakšeg snalaženja planinarske staze označene su markacijama, a na raskrižjima staza postavljeni su putokazi s potrebnom prosječnom dužinom hoda u satima. Gotovo svaka od staza vodi vas do planinskih vrhunaca koji su ujedno prekrasni vidikovci, kako na more i otoke, tako i na Liku. Postojeće planinarske staze i putovi pogodni su i za ostale aktivnosti kao što su treking i hiking. 

 

1 komentar:

  1. Para permitirle hacer realidad sus sueños, se establece una estructura de microfinanzas en asociación con el banco BNP PARIBAS, que tiene como objetivo luchar contra la pobreza en el mundo. En esta estructura puede hacer préstamos de 500euros a 100000euros. nuestra tasa de interés es del 3%, si está interesado contacte a la dirección: marieventurinie@gmail.com; Juntos luchamos contra la pobreza en el mundo.

    OdgovoriIzbriši

Pročitajte još i...