Drevni Egipat - zemlja kontrasta i egzotike


Sunčanje i kupanje na pješčanim plažama, odmor u odličnim hotelima, ronjenje u Crvenom moru, posjet drevnim piramidama, krstarenje Nilom, upoznavanje pustinje ili drevnih gradova samo su neke od mogućnosti koje Vam nudi čarobni Egipat...  

Etnički sastav Egipta čine 99% Egipćani, a najveću manjinu čine Sudanci - oko 1%. Vjerski su najzastupljeniji muslimani – suniti (90%), a sljedbenici koptskog kršćanstva čine oko 9%. Kopti su tijekom invazije Arapa došli u Egipat. Pod nazivom Kopti označavaju se Egipćani, koji su ostali vjerni kršćanstvu.

Gustoća naseljenosti varira od 3 stanovnika na km2 u pustinjskom dijelu do 1000 stanovnika na km2 u delti Nila. Na 5% površine Egipta živi 97% stanovnika! Gradskog stanovništva je 55%.
Najveći grad je Kairo s 12 000 000 stanovnika, a zatim Aleksandrija s 4 800 000. Prosječna gustoća naseljenosti je 75 st/km2. 

KLIMA 
 U Egiptu prevladava suptropska pustinjska klima, ali u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna klima. Ondje zimi padne malo kiše (150 - 200 mm). U drugim dijelovima padaline su vrlo rijetke (manje od 50 mm na godinu) i pojavljuju se u obliku kratkotrajnih pljuskova.
Od ožujka do lipnja čest je hamsin, vruć vjetar iz Libijske pustinje. 


EGIPATSKA KUHINJA 

Egipatsku kuhinju predstavljaju tradicionalna arapska jela. Egipćanima je zabranjeno jesti svinjetinu i piti alkohol.

Temelj njihove hrane su uglavnom riža, pšenica, povrće, janjetina i kozje meso, a ne smije se zaboraviti ni riba iz Nila i iz mora.
Iako tržnice nude niz začina, egipatska je hrana rijetko pikantna. 

Najvažnija komponenta egipatske hrane je kruh (ajša), koji se obično priprema od mješavine pšenice i cjelovitog pšeničnog brašna na otvorenoj vatri.
Popularno predjelo je tzv. mezze. To može biti salata koja se uvijek sprema od svježih sastojaka i vinove loze, paprike, patlidžana ili nadjevena mljevenim mesom.
Među popularnim egipatskim jelima su kofta i kebab. Kofta je kosano meso s roštilja. Kebab je najčešće janjeće meso nataknuto na ražanj i pripremljeno nad plamenom.
Među omiljenima su i ribe i morski plodovi.  

Možda najpoznatiji egipatski desert je baklava. Sastoji se od nekoliko slojeva tankih listova, između kojih se nalaze orasi, pistaciji i sve je preliveno sirupom. Ovo je stvarno slatka poslastica u obliku dijamanta.

Egipatski specijaliteti je i Ummi Ali – slojevit desert s orasima i grožđicama natopljenim u slatko mlijeko.
Također možete kušati lokalna vina poznata po svojim tradicionalnim imenima - Kleopatra, Nefertiti i Faraon.
Najpopularnije piće je egipatski čaj - to je nacionalno piće, koje se poslužuje u malim posudama u obliku pupoljaka, s dodatkom metvice.

Ne smijemo zaboraviti kavu koju najčešće piju jaku i vrlo slatku.

NAJ DESTINACIJE 

HURGADA

Nekoć manje ribarsko selo, u zadnjih deset godina se razvila u pravo turističko mjesto i popularnu destinaciju za odmor.
Hurgada ima tri područja: Dahar (staro gradsko središte), Sakalla (novo gradsko središte i najživlji dio Hurgade) i Village Road (zona hotela). Na svakom koraku posjetiteljima se nude živopisna šetališta, trgovački centri, restorani i noćni klubovi, u ovom gradu zabava ne prestaje.
Broji više od 200 hotela, od najjednostavnijih do ekskluzivnijih. Za sve ljubitelje vodenih sportova, to je pravi raj jer je more u Hurgadi poznato po svojoj čistoći i bogatom podvodnom svijetu. 

MAKADY BAY
Makadi Bay je novo turističko odredište 35 km južno od Hurgade.
Ako ste avanturističkog duha ne propustite panoramu prema unutrašnjosti zemlje koja se diči planinama pustinje, te povijesnim i prirodnim atrakcijama.
Makadi Bay je idealno odredište za turiste koji se žele zabaviti aktivnostima na vodi. 

SAFAGA
Safaga je omiljeno mjesto za one koji uživaju u sunčanju i kupanju. Voda je poznata po visokoj koncentraciji soli i kažu da je jako zdrava za kožu.
Okružena Makadi Bayom, Soma Bayom i Shahl Hashishom, Safaga je također dom Tobia Arbaa i Tobia Hamra, dva grebena koji povezuju obalu i čine ju idealnim mjestom za ronjenje. Grad je također popularan po windsurfingu, a 1993. bio je domaćin Svjetskog windsurfing prvenstva. Većina mjesta za ronjenje su jako dobro očuvana i može se do njih stići brodom.
Do unutarnjih grebena potrebno vam je oko sat vremena, a do vanjskih oko sat i pol do dva.
U Safagi ćete pronaći ponešto za svačiji ukus, a poznata je i po Mons Claudianus, fascinantnim ruševinama rimskog naselja, koje je smješteno u pustinji između Crvenog mora i Nila. Više od dva stoljeća Mons Claudianus je koristio okolne planine za proizvodnju visoko kvalitetnih stupova i arhitektonskih blokova od sivog granita, a sve sa samo jednim ciljem...
Za što ljepši Rim. 

SOMA BAY
Zaljev je od zračne luke i Hurgade udaljen približno 50 km. Soma Bay raspolaže jednom od najljepših pješčanih plaža na Crvenom moru, od kuda se rasprostire sanjiva panorama pustinje i planina u pozadini.
Praznike u Soma Bay-u preporučamo svima koji vole duge pješčane plaže, koji vole otkrivati skrivene dubine Crvenog mora, te se žele udaljiti od grada.


RONJENJE U EGIPTU 

Crveno more steklo je popularnost čistim vodama, koraljnim grebenima, nevjerojatnom podvodnom florom i faunom, a dobrom povezanošću postalo je cilj mnogih ronilaca iz cijeloga svijeta.

Popularne lokacije uključuju južni vrh Sinajskog poluotoka, zaljev Aqaba i obale Hurghade. Visoka kvaliteta usluga koje se nude svidjet će se početnicima i iskusnim profesionalcima.
U svim lokalnim ljetovalištima postoje ronilački klubovi koji osim kratkih izleta organiziraju ronilački safari na brodovima, tijekom kojih ronioci mogu provesti i do dva tjedna na moru. Klubovi također pružaju razne tečajeve za sve razine, uključujući i popularni petodnevni tečaj PADI na otvorenom moru.
Prilikom odabira ronilačkog centra, uvjerite se da instruktori tečno govore vaš jezik i da imaju certifikate te prvoklasnu ronilačku opremu.

U Hurghadi tijekom cijele godine ima nekoliko PADI instruktora koji će Vam pružiti kvalitetan trening na svim razinama, kao i sigurno ronjenje.
Poznati centri u Egiptu su Aquarius Diving Centre u Hurghadi, Canyon Dive Club u Dahabu i Camel Dive Club u Naama Bayu koji također organizira tečajeve za osobe s invaliditetom.



JESTE LI ZNALI? 

- da je nogomet najpopularniji sport u Egiptu. Egipatska nogometna reprezentacija bila je sedam puta pobjednik Afričkog kupa nacija.

- da je korištenje kozmetike u drevnom Egiptu počelo prije otprilike 5000 godina. Glavni razlog za njezino korištenje nije briga o ljepoti, već zaštita kože od sunca.

-da su Egipatske piramide jedan od najpoznatijih i najstarijih spomenika antike. Uključene su u sedam svjetskih čuda i sačuvane do danas.

- da su najraniji opis krvožilnog sustava i temelji medicine pronađeni na papirusima Edwina Smitha. Smithovi papirusi napisani su oko 1550. godine prije Krista, ali očito je kopija starija, a postojeći tekst je iz 2500. godine prije Krista, čiji autor bi mogao biti liječnik Imhotep.

- da je Faraon Pepi II. uvijek imao sa sobom nekoliko golih robova, čija su tijela bila premazana medom kako bi se spriječilo slijetanje muha na njegovo tijelo. U starom Egiptu poznato je da su robovi ubijani kako bi pratili svog gospodara i u zagrobnom životu.

- da je prva poznata upotreba flaute, klarineta, oboe i roga zabilježena  u drevnom Egiptu.

- da su Stari Egipćani igrali igru sličnu kuglanju s velikim kamenjem koje se postavljalo oko kolca, a sitno kamenje se koristilo kao kuglice.  Neki drevni Egipćani spavali su na jastucima od kamena.

- da dok se u medicinskoj uporabi antibiotik počeo koristiti u 20. stoljeću, u narodnoj medicini koristila se plijesan s hrane ili zemlje za liječenje infekcija. Na primjer, u drevnom Egiptu infekcije su se tretirale s pljesnivim kruhom.

- da su Stari Egipćani definirali sat kao dvanaestinu razdoblja između izlaska i zalaska sunca. Kako se dan ljeti produžuje, a zimi skraćuje, duljina sata varirala je iz dana u dan.

- da je Senet povijesna igra na ploči koja potječe iz drevnog Egipta. To je najstarija poznata igra na svijetu (oko 3500 godina prije Krista).

- da su najstariji vinski podrumi otkriveni u Egiptu.

- da su drevnom Egiptu žene mogle trgovati, posjedovati zemljište, zastupati se na sudu pa čak i postati liječnice.

- da su Egipatski bogovi i božice sštovani u formi objekta, životinje, biljke i ljudi. Nigdje u svijetu nije toliko raznolik i složen sustav božanstava kao u Egiptu. Obožavanje bogova variralo je prema volji vladara koji je sjedio na prijestolju ili egipatskih svećenika.

- da je u Egiptu cjenkanje uobičajeno, posebno na lokalnim tržnicama. 


MJERE OPREZA 
Preporučujemo da na putovanje uzmete lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju tijekom putovanja. Prije putovanja savjetujete se s osobnim liječnikom. 

Važno je i napomenuti da je strogo zabranjen izvoz zlata i spomenika u neprerađenom obliku. Iznimno su velike kazne za izvoz morske flore i faune.


Nema komentara:

Objavi komentar

Pročitajte još i...