Pariz - grad svjetlosti

 

Kada vam netko spomene Tour Eiffel, Champs Elysees, Notre Dame, Moulin Rouge, Louvre, Seine, L’Arc de Triomphe, Pigale, Montmartre ili Disneyland to će vas odmah asocirati na Pariz. Da, to je grad prepoznatljivih znamenitosti, grad ljubavi, grad mode i parfema, ali i jedno od glavnih središta zapadne Europe. Osim što je glavni grad Francuske i njeno središte, Pariz je jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta. Pariško gradsko područje, najveća je europska gradska ekonomija i peta u svijetu u popisu svjetskih gradova. 

Grad je lociran na luku rijeke Seine i sadrži dva otoka, Ile Saint-Louis i veći Ile de la Cite koji tvore najstariji dio grada. Ukupno, grad je relativno ravničarski, a krasi ga nekoliko istaknutih brda, od kojih je najviši Montmarte. Krasi ga nadimak La ville des lumieres - Grad svjetla, a poseban doživljaj svjetla možete doživjeti ukoliko se navečer spustite podno Eiffelovog tornja i pričekate 22 h kada se upale tisuće lampica koje osvijetle cijeli toranj.


PARIŠKE ČETVRTI I ZANIMLJIVOSTI:


Arc de Triomphe, izvor: wikipedia.org
Place de la Bastille (Trg Bastille 4, 11, i 12. arondisman, desna obala) je četvrt velikog povijesnog značaja, ne samo za Pariz već i za cijelu Francusku. Radi svoje simbolične vrijednosti, trg je često bio mjesto političkih demonstracija, među kojima i protesti u vezi prvog radnog ugovora 2006.
Champs-Elysees (Elizejska polja, 8. arondisman, desna obala) je bivše šetalište u parku iz 17. stoljeća, kasnije adaptirano u aveniju, koje spaja trg Concorde i Slavoluk pobjede. Jedna od mnogih turističkih atrakcija i najveća trgovačka ulica u Parizu.
Place de la Concorde (Trg sloge, 8. arondisman, desna obala) je trg na početku Elizejskih polja, izgrađen kao "Trg Luja XV", gdje je bila locirana zloglasna giljotina za vrijeme francuske revolucije. Egipatski obelisk je "najstariji pariški spomenik". Na ovom trgu, s obje strane Rue Royale, nalaze se dvije identične kamene zgrade: istočna je sjedište francuskog ministarstva ratne mornarice, a zapadna luksuzni Hôtel de Crillon. Obližnji trg Place Vendôme čuven je po svojim mondenim raskošnim hotelima (Hôtel Ritz i Hôtel de Vendôme) i draguljarima. Mnogi slavni modni dizajneri svoje salone imaju na trgu.
Les Halles (1. arondisman, desna obala) je bivša središnja tržnica, i od kasnih 1970-ih veliki trgovački centar i važna spojna metro stanica (Châtelet-Les Halles, najveća u Europi). Bivši Les Halles porušen je 1971. i zamijenjen s Forum des Halles. Centralna pariška tržnica, najveća tržnica hrane na veliko u svijetu, preseljena je u Rungis, u južnim predgrađima.
Le Marais (3. i 4. arondisman, desna obala) mondena je četvrt i kulturološki vrlo otvoreno mjesto.
Avenue Montaigne (8. arondisman) sjedište je luksuznih modnih marki kao Chanel, Louis Vuitton, Dior, Ginenchy.
Montmartre (18. arondisman, desna obala) je povijesno područje na brdu, lokacija bazilike Sacré-Cour. Montmarte je uvijek bio povezan s umjetnošću te mnogi umjetnici imaju svoje ateljee u tom kvartu.
Montparnasse (14. arondisman, lijeva obala), povjesna zona poznata po umjetničkim ateljejima, koncertnim dvoranama, i kafeima. Ističu se također i velika metro stanica Montparnasse - Bienvenüe i Toranj Montparnasse.
Avenue de l'Opéra (9. arondisman, desna obala) je zona oko Opere Garnier (također "Pariška Opera") i lokacija najgušće koncentracije ureda i robnih kuća, među kojima su najpoznatije Printemps i Galeries Lafayette, kao i sjedište financijskih divova Crédit Lyonnais i American Express.
Quartier Latin (Latinska četvrt, 5. i 6. arondisman, lijeva obala) je obrazovni centar koji se nekad protezao između Place Maubert i kampusa Sorbonne. Poznat je po svojoj živopisnoj atmosferi i mnogo bistroa. Brojni instituti visokog obrazovanja, kao École Normale Supérieure, ParisTech, i Jussieu Campus, čine ga glavnim obrazovnim središtem Pariza.
Faubourg Saint-Honoré (8. arrondisman, desna obala) jedna je od pariških četvrti visoke mode, s modnim markama kao Hermes i Christian Lacroix.


TOP MJESTA KOJA TREBATE POSJETITI:



Katedrala Notre Dame, na otoku Ill de la Cite na rijeci Seini. Notre Dame opravdano ima status najpopularnije crkve u Francuskoj; krase ju simetričnost i uravnoteženost arhitektonskih elemenata, savršenstvo vitraža, te elegancija i ljepota gotike.

Ill de la Cite i Notre Dame;
izvor: wikipedia.org
Slavoluk pobjede (franc. Arc de Triomphe), na središtu Trga Charles de Gaulle. Slavoluk je podignut u čast borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonskih ratova.

Elizejske poljane
(franc. Champs Elysees), šetalište i simbol velegradske raskoši u kojem se nalaze ulične kavane, luksuzne trgovine, hoteli, restorani, kazališta, muzeji i raskošne palače.

Eiffelov toranj
(franc. La Tour Eiffel), pokraj rijeke Seine, na polju Champ de Mars. Željezni toranj najviša je građevina u Parizu i jedan od najprepoznajtljivijih svjetskih simbola.Toranj je bio privremena konstrukcija Gustava Eiffela (po kojem je dobio ime) za svjetsku izložbu, ali toranj nikada nije demontiran jer se pokazao iskoristivim.

Louvre
-  jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih muzeja. Muzej sadrži najopsežniju zbirku egipatske i antičke umjetnosti. Najpoznatije umjetničko djelo je da Vincijeva Mona Lisa.


La Basilique du Sacre Coeur
izvor: wikipedia.org.
Bazilika Svetog srca (franc. La Basilique du Sacre-Coeur), nalazi se u umjetničkom kvartu Montmarte. Do ove impozantne građevine vode široke stepenice, a nakon uspona, pruža se spektakularan pogled na grad. Ova crkva miješanih stilova, građena je od 1870. do 1919.g. da ispuni zavjet dan za vrijeme francusko-pruskog rata.

Disneyland Resort
-  zabavni park za cijelu obitelj. Veliki broj atrakcija, povorka Disneyevih likova, posjet filmskim studijima, razne predstave...ALI i velika gužva. Disneyland je mjesto koje godišnje posjeti oko 14 milijuna posjetitelja.




JESTE LI ZNALI?

- da je
u Parizu je trenutno zabranjeno graditi nebodere, a razlog tome je zaprepaštenost Parižana nakon izgradnje poznatog Montparnasse nebodera? Poslije izgradnje Montparnasse nebodera donešen je zakon koji je zabranio izgradnju nebodera u centru Pariza.
- da se Parižani često se pogrdno nazivaju Parigots? Izraz je prvi puta upotrijebljen 1900., od stanovnika izvan Pariške regije, ali danas omiljen i među samim Parižanima.
- da unatoč holivudskim klišejima u kojima se sa svakog prozora vidi Eiffelov toranj, u stvarnosti je to vrlo rijetko jer su zgrade ograničene na nekoliko katova? Samo nekoliko viših zgrada ima nesmetan pogled prema tornju.
- da osnova Eiffelovog tornja uključuje i 50 tona antikorozivne troslojne boje kojom se premazuje svakih sedam godina?
- da je Eiffelov toranj meta je brojnih kopija? Njegove umanjene replike krase mnoge gradove poput Las Vegasa, Kineskih gradova Hangzhou i Shenzen. No Eiffelov toranj toliko je atraktivan da su kopije izgrađene i u takvim zabitima poput rumunjskog mjesta Slobozia u kojem je jedan bogataš u svom turističkom kompleksu izgradio kopiju tornja od 54 metra. I u ruskoj čeljabinskoj oblasti izgrađen je 'priručni' Eiffelov toranj visine 50 metara!

Iscrpni vodiči o Parizu na parisinfo
Pariz i Disneyland - autobusna tura 7 dana

Nema komentara:

Objavi komentar

Pročitajte još i...