Poljska - zemlja koja se smjestila u srcu Europe


Osim što je žarište događaja "Euro 2012", ova zemlja raj je za ljubitelje prirodnih ljepota. Nalazi se u srcu centralne Europe i graniči sa 7 susjednih zemalja, to su Rusija, Litva, Bjelorusija, Ukrajina, Njemačka, Češka, Slovačka. 

Deveta je zemlja po veličini u Europi a njen glavni i ujedno najveći grad je Varšava sa oko 1,7 milijuna stanovnika. Varšava se smjestila u samom središtu zemlje.

Karta Poljske, izvor: wikipedia.org
Poljska je uglavnom nizinska zemlja bogata šumama, rijekama i jezerima. Broj jezera premašuje brojku od 9.300 a najveće i najpoznatije je Mazurijsko jezero.

Ukratko o povijesti:

Ime Polska, koje se pojavljuje sredinom 11. stoljeća, dolazi od drevnog slavenskog plemena Polanie ("Oni koji žive na polju", doslovno Poljaci), koje se naselilo u nizinama između Odre i Visle nakon pada Rimskog Carstva, u 5. stoljeću.

Poljsko zlatno doba je 16. stoljeće, kada se Poljska ujedinila s Litvom i bila jedna od glavnih europskih sila pod dinastijom Jagelovića. Dinastija je propala 1572., a Poljska je ušla u dugo razdoblje ratova i opadanja moći. Zemlja je raskomadana 1772., 1793. i 1795. godine, kad je podijeljena između Rusije, Prusije i Austrije.

Poljska je opet uspostavljena kao neovisna država nakon 1. svjetskog rata. Godine 1939. podijeljena je  između Njemačke i Sovjetskog Saveza. Nakon 2. svjetskog rata, Poljska je dobila nova područja na zapadu, ali je izgubila dvostruko veća područja na istoku.

Zemlja je bila dio komunističkog Istočnog bloka pod kontrolom Sovjetskog Saveza do 1980-ih godina, kada je krenuo pokret "Solidarnost", koji je pobijedio na parlamentarnim izborima 1989. godine, te je uvedena demokracija.

Poljska je 1999. godine ušla u savez NATO, a 1. svibnja 2004. pridružila se Europskoj Uniji.

TOP MJESTA ZA POSJETITI:

Varšava, izvor wikipedia.org
Varšava - glavni grad. Povijesno središte Varšave (Stare Miasto) uvršteno je 1980. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedinstven primjer poslijeratne obnove starog središta grada koje sadrži primjerke građevina u svim povijesnim razdobljima od 13. do 20. stoljeća. Simbol grada, Varšavska sirena, koja se nalazi i na gradskom grbu od 14. stoljeća, se može pronaći posvuda po gradu. Za više informacija o Varšavi klikni ovdje.

Poznanj - studentski grad. Jedan je od najstarijih i najvećih gradova u Poljskoj. Poznanj je dom brojnim studentima pa se naziva i studentskim gradom. Tu se nalazi i međunarodna zračna luka pa je i odredište brojnim turistima iz cijeloga svijeta.

Gdanjsk - grad u kojem vlada posebna atmosfera. On je sam po sebi drugačiji od svih drugih gradova u Poljskoj. Smješten je uz Baltičko more, moderan je i ubrzano rastući grad koji s druge strane zadržava onaj tradicionalni šarm i ljepotu srarog grada. Na obalama rijeke Motlave smještene su stare povijesne kućice ali i lijepo uređene moderne plaže.

Krakov - kraljevski dvorac Wawel, izvor wikipedia.org
Krakov - bivši glavni grad Poljske. Povijesna gradska jezgra (Krakovsko staro mjesto) uvrštena je od 1978. u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao prvo mjesto uopće u svijetu koje je uvršteno na tu listu. Povijesno središte grada, ima mnogo kulturno-povijesnih spomenika iz raznih stilova i razdoblja gradske povijesti. Glavni trg (Rynek Główny) je najveći trg u Europi koji potječe iz srednjeg vijeka. 
Najvažnija znamenitost u okolici grada je stari rudnik soli Wieliczka koji je otvoren za turiste i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Unutar rudnika postoje brojne skulpture i poznata podzemna kapelica.


ZANIMLJIVOSTI:

Na području današnje južne Poljske poznate i kao Małopolska postojala je u ranom srednjem vijeku država Bijelih Hrvata. Poznato je da se još u 19. i 20. st. oko sto tisuća poljskih imigranata u SAD prilikom ulaska izjasnilo kao Białochorwaty ("Bjelohrvati"), ali Poljaci nikad nisu čuli niti za Bjelohrvate, niti za Bijelu Hrvatsku (osim sveučilišnih profesora i studenata slavistike).

Poljaci su skloni stvari nazivati opisnim načinom; tako je najslavenskije piće "medovina" kod Poljaka "miód pitny" ("pitki med").

Poljaci (kao i još neki europski narodi) nemaju pozdrav za "Dobro jutro". Njima je od zore "Dzień dobry". ("Dobar dan.")

Kako je vinova loza u Poljskoj vrlo rijetka tako je, naravno, i vino. Tako, zimi, Poljaci tradicionalno ne piju kuhano vino već čaj ili kuhano pivo (!). "Grzane piwo z sokiem" je nacionalno zimsko piće - zgrijano pivo sa slatkim sokom. Poljaci piju i hladno pivo sa sokom.

Varšava je kroz čitavu povijest Poljske bila u "zapadnoj polovici države". Od kraja 2. svjetskog rata kad su Poljaci definitivno ostali bez svojih istočnih krajeva u korist SSSR-a, Varšava je u "istočnoj polovici države".

Poljaci se jako ponose svojim medenjacima koji su opako začinjeni svim i svačim. To je dokaz da je Poljska nekad bila moćna država koja si je mogla priuštit obilan uvoz začina iz Azije. Tijesto za prave tradicionalne medenjake, nakon što je zamiješeno, odležava 2 godine.




Luka L.

Visit Poland - poland.pl

1 komentar:

  1. Nice post. I read your post. It’s very simple and informatics. Thank you for sharing..............

    Daleka Putovanja

    OdgovoriIzbriši

Pročitajte još i...