Bugarska - zemlja ruža i planina


Bugarska se smjestila u sredini Balkanskog poluotoka. Ponosi se svojom dugom tradicijom i bogatom kulturnom baštinom.
Graniči sa Turskom, Grčkom, Makedonijom, Srbijom i Rumunjskom. Njen glavni grad je Sofija. Veličanstvene planine i pješčano primorje u kombinaciji sa starim gradovima simboliziraju Bugarsku na najljepši način.

 
Ruža kao simbol Bugarske
Nessebar

Uz raznolikost krajolika, najpoznatiji simbol Bugarske je ruža, a time i ružino ulje. Zahvaljujući tome, Bugarsku se često naziva „ružin vrt“ i „zemlja ruža“.
Područje između Srednje gore i Stare planine naziva se Dolina ruža, te je svakome ko se odluči na putovanje u Bugarsku jedna od nezaobilaznih destinacija koju svakako moraju posjetiti. Tu turisti na svom putovanju mogu uživati u pogledu na plantaže ruža koje se protežu na više od 50 kilometara.
Ako se odlučite na putovanje u Bugarsku u lipnju, tada možete prisustvovati i Festivalu ruža u gradu Kanzaluk. Prolazi se poljima ruža, a djevojke u nošnji tipičnoj za to područje beru cvjetove između uređenih kola, grupa svirača i ritualnih plesova. Za vrijeme Festivala možete gledati i proglašenje Kraljice ruža.
Prilikom posjeta Bugarskoj možete provesti na crnomorskoj obali koja je poznata po kilometrima dugim pješčanim plažama i sitnom zlatnožutom pijesku, ali i u planinama gdje se možete okušati u paraglajdingu, kajakaštvu, biciklizmu, te mnogim drugim sportovima, kako tradicionalnim, tako i ekstremnim. 

Koje znamenitosti posjetiti u Bugarskoj? 

Na odmoru u Bugarskoj možete posjetiti preko 120 manastira koji predstavljaju jedan od najprivlačnijih elemenata bugarskog pejzaža i kulture. Nalaze se skriveni u svim kutovima zemlje. 
Najveći, najstariji i najzanimljiviji je Rilski manastir, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1147 m. Kompleks sa 200 soba, crkvom u sredini i muzejom gdje se čuva vrijedna zbirka ikona osvojiti će svakog turista svojom veličinom i tajnovitošću.


Hrana i specijaliteti u Bugarskoj

U Bugarskoj se nećete morati previše privikavati na hranu jer je vrlo slična hrvatskoj hrani, a uz koju možete uživati u ponudi vrhunskih vina. U svakom slučaju cijene nisu visoke pa si priuštite kušanje raznih jela.

Zanimljivosti i korisne informacije:

- Bugarska valuta je LEVA. 1,95 leva =1 euro.
- Na bugarskom 'hvala' se kaže – 'blagodarja', ali dođete li u kafić, trgovinu ili parfumeriju zahvalit će vam se s 'Merci'.
- Za potvrdu nečega kažu 'da', a odmahnu glavom kao da kažu 'ne' !!!
- To što se ne služite engleskim, njemačkim ili bugarskim jezikom ne treba vas zabrinjavati. Lijepo se možete sporazumjeti na svom materinjem jeziku-hrvatskom (samo pričajte jasno i polako). Ipak su to slavenski jezici.

Kamo na ljetovanje?

Sunčana obala
Sunčana Obala najpopularnije je i najmodernije odmaralište u Bugarskoj. Leži na crnomorskoj obali i otprilike je 30 km udaljeno od zračne luke Burgas. Područje se ponosi sa skoro 10 km dugom i 100 m širokom pješčanom plažom koja je zbog plićaka pogodna i za najmlađe. Čisto more koje vabi da se bacite u valove i moderan vodeni park u središtu Sunčane obale oduševit će svakog ljubitelja vodenih atrakcija. Što vas još može uvjeriti? Bogata ponuda domaćih restorana s odličnim tradicionalnim jelima i barovi na plaži u kojima se možete skriti od vrućeg sunca te utažiti glad i žeđ. Široke ulice sa štandovima odjeće i obuće te suvenirnicama pozivaju u šetnju. Dinamičan noćni život možete otkrivati u bogatom izboru lokala, barova na plaži, modernih noćnih klubova i diskoteka. Sunčana obala poziva vas da se prepustite njezinoj bogatoj ponudi i da se puni pozitivnih dojmova vratite kući.

Na obližnjem otoku koji je povezan nasipom nalazi se stara seoska četvrt zvana Nessebar, koja je od Sunčane obale udaljena otprilike tri kilometra. Od godine 1989. zaštićena je pod okriljem međunarodne organizacije UNESCO i pravi je živi muzej na otvorenom. Svojom ljepotom i uskim uličicama privlači brojne umjetnike, svakodnevne posjetitelje i najčešće turiste koji dolaze pogledati zanimljivu  arhitekturu tradicionalne Bugarske. I stari i novi dio grada koji je na kopnu, navečer su puni života jer se na svakom koraku nalaze svirači čija opuštena zabava traje do kasno u noć.  Nessebar je pravo mjesto za ugodne šetnje s obitelji ili u dvoje. Otočić svakako treba posjetiti i uvjeriti se u njegovu ljepotu i njegov besmrtni duh romantike koji možete osjetiti na svakom koraku.

Zlatna obala – prema legendi nekoć davno, 17 km od Varne, gusari su zakopali velike količine zlata. Zemlja se je odlučila osvetiti, te je pretvorila svo zakopano zlato u prekrasan pijesak. Tako je nastala Zlatna obala – pravi turistički biser bugarske rivijere. Nalazi se na području istoimenog nacionalnog parka. Duga plaža sa prekrasnim pijeskom i mnoštvom zelenila osvojiti će vas na prvi pogled. Uz sve gosti osim u prirodnim ljepotama mogu uživati u bogatoj hotelskoj ponudi: u vanjskim i unutrašnjim bazenim sa mineralnom vodom, vodenim toboganima, raznim tretmanima za ljepotu i zdravlje, velikoj ponudi raznih sportova na vodi... A ukolici ih očekuje prava kulturna poslastica – neobičan samostan Aladža, isklesan u pećini.

Ako se odlučite na putovanje u ovu još uvijek pomalo neotkrivenu destinaciju, nevjerojatna Bugarska sigurno će Vas osvojiti svojim dugim pješčanim plažama, izvrsnom gastronomijom i zabavnim noćnim životom.
Zato požurite i otkrijte ovu zemlju!

Nema komentara:

Objavi komentar

Pročitajte još i...