Turska – država podjeljena na dva kontineta



Turska ima toliko toga za ponuditi svojim posjetiteljima; prirodne ljepote koje oduzimaju dah, jedinstvena povijesna i arheološka nalazišta, stalno poboljšanje hotelskih i turističkih usluge,  tradiciju gostoljubivosti i konkurentne cijene... Stoga ne čudi da je ova zemlja  s vrmenom postala  jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija.
 
Istanbul
Turska povijest je stara kao i sama povijest čovječanstva. Područje poznato kao Anatolija ili nekoć Mala Azija, svjedok je najranije civilizacije - Hetita, Perzijanaca, Trojanaca, Grka, Rimljana i mnogih drugih koji su tu ostavili tragove svojih kultura i predodredili ovo područje za jedno od najzanimljivijih za povjesničare i ljubitelje povijesti uopće. 

Zbog njene raznolike geografije, mogu se osjetiti četiri različite klime u jednom danu. Zemlja je okružena sa tri strane sa tri različita mora. Njene obale bogate su  plažama, zaljevima, uvalama, lukama, otocima i poluotocima. Ljeta su duga a u nekim područjima traju i do osam mjeseci. Turska je također blagoslovljena s veličanstvenim planinama i dolinama, jezerima, rijekama, vodopadima i jamama, stoga je pogodna za zimski i ljetni turizam kao i za sve vrste sportova.  

Geografski, zemlju odlikuje središnja visoravan okružena lancima planina na sjeveru, zapadu i jugu i brdovito području na istoku s prosječnom visini od 1050 metara.  Tursku krasi i više od 300 prirodnih i 130 umjetnih jezera. Regija istočne Anadolije je najbogatija jezerima, tu se nalaze jezera Van (najveća u zemlji s 3,713 četvornih kilometara površine), te Ercek, Cildir i Hazar. Zemlja obiluje vrućim izvorima,  ljekovitim vodama i ljekovitim blatom. Mnogi upravo ovdje traže lijek  za mnoge bolesti pa se tako razvio i zdravstveni turizam.

Pamukkale
Turska je, prije svega, veliki muzej na otvorenom s obzirom da se jako velik broj povijesnih i arheoloških nalazišta može naći diljem zemlje.
Već stoljećima, ona je i raskrižje religija, ne samo islama i kršćanstva, već i mnogih drugih religija danas zaboravljenih kroz povijest, koje su itekako ostavile svoj trag ondje.



Gastronomija
Suvremena turska kuhinja je rezultat miješanja izvorne kulinarske tradicije nomadskih turskih plemena s indijskom, perzijskom, kurdskom i arapskom kuhinjom. Obuhvaća razdoblje od seobe naroda i također je pod utjecajem Sredozemnog mora. Ova raznolikost utjecaja evoluirala je kroz stoljeća, osobito osmanska kultura i način života, do današnje tipične turske kuhinje. Doručak je obično jednostavniji i služi se uglavnom kruh, ovčji sir, masline, rajčice, krastavci, kava ili čaj. Temeljni sastojci glavnog jela su uvijek povrće i hladna predjela u obliku različitih salata. Vrlo popularno je mljeveno meso i razna jela od njega. Piće koje je, osim čaja i kave, vrlo popularno u Turskoj je ajran (kombinacija jogurta, vode i soli), a među desertima baklava i halva. Trenutno, turska kuhinja ubraja se među najbolje u svijetu te je s pravom popularna među turistima iz cijelog svijeta.

Narodna jela:
Şiş Kebap (SIS Kebabi) - tradicionalno tursko jelo napravljeno od janjetine, luka i povrća; svi sastojci se nabadaju na štapić i onda peku na roštilju.
Cacık (salata krastavac-jogurt) - narezani krastavac pomiješan s jogurtom. Hladno punjene zelene paprike (Biber Dolmasi) - kuhana paprika punjena s rižom, ribizlom, začinima, povrćem i metvicom.
Ayran – tekući jogurt, jedno je od najpopularnijih turskih pića, priprema se miješanjem jogurta s vodom i dodavanjem malo soli. Služi se ohlađen.

Kava:
Od pamtivijeka, kava ima važnu ulogu u turskom načinu života i kulturi. Kavu su iz Istanbula 1555. godine donijela dva trgovca te je postala poznata kao „mlijeko šahista i mislilaca“. U vrijeme Osmanskog carstva, kavu su pili žene i muškarci iste socijalne i kuluturološke važnosti. Muškarci su se sastajali u kafićima i raspravljali o političkoj situaciji, a žene su ih služile kavom i slatkišima.Tijekom vremena, kavane su postale socijalne ustanove, mjesta za sastanke i razgovore. Turska kava se pravi od bobica klasične arabike i melje u prah. Prilikom mljevenja, kavi se ponekad dodaje aromatičan začin kardamon. Prilikom kuhanja kave mogu se koristiti cijela zrna, koja kod posluživanja plivaju na površini. Turska kava ima šest razina slatkoće u rasponu od vrlo slatke do jake crne kave. Budući da se kod posluživanja kave ne dodaje šećer, žličice nisu potrebne. Kada se kava počne zagrijavati, pjeni se. Tursko pravilo kod serviranja kave kaže – ako nema pjene, domaćin će izgubiti ugled.


Jeste li znali:
  • da je Istanbul jedini grad u svijetu koji se nalazi na dva kontinenta?
  • da je Istanbul bio glavni grad triju velikih carstava, rimskog, bizantskog i otomanskog više od 2.000 godina?
  • da se najvredniji svileni tepih na svijetu je u Mevlana muzeju u Konyi. Marco Polo je tijekom putovanja u trinaestom stoljeću primijetio da se "najbolje i najzanimljivije prostirke" nalaze u Turskoj?
  • a je u pokrajini Anatolia održan prvi poznati izbor ljepote čije su predstavnice bile božice Afrodita, Hera i Atena?
  • da je najstarije svjetski poznato naselje u mjestu Catalhoyuk u središnjoj Anatoliji, a datira iz 6.500 godine prije Krista?
  • da je Sv. Nikola (od kojeg potječe današnji Santa Claus) rođen u Patari u Turskoj, te da je u mjestu Demre jedna  crkva posvećena njemu?
  • da  tulipani (koji su zaštitni znak Nizozemske, zemlje koja prednjači u prozvodnji i izvozu) potječu s azijskog tla i da su ih Turci darovali Nizozemcima i Englezima koji su kasnije postali „zaluđeni“ tim cvijetom?
  • da Turska ima čak 258 plaža i 13 marina sa plavom zastavom?

Alanya
Jedno od najpopularnijih destinacija za ljetni odmor svakako je Antalya. Antalya je glavni grad turske rivijere i jedno je od najpopularnijih ljetovališta u Turskoj. Prekrasna obala, prirodne ljepote i brojni spomenici mame turiste da se ponovno vrate. Kristalno čisto more i plaže s finim zlatno-žutim pijeskom čine Antalyju mediteranskim biserom. 
Najpoznatije plaže su Konyaalti i Lara Beach. Avenija s palmama u nizu poziva na ugodne večernje šetnje. U Antalyiji je lako stopiti se s lokalnom atmosferom bazara gdje možete kupiti vrijedne poklone od kovanog bakra i bijelog metala, ukusna vina i sve vrste orijentalnih začina. Brojni kafići, restorani, čajane i konobe nude prikladno mjesto za odmor gdje posjetitelji mogu prodrijeti u tajne turske kuhinje.


Uvjeti ulaska i boravka građana Republike Hrvatske u Tursku:

Za ulazak u Tursku potrebna je putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od početka putovanja. Djeca moraju imati vlastitu putovnicu.

Luka L.

2 komentara:

  1. http://img812.imageshack.us/img812/5706/54801240989624016386774.jpg

    http://img835.imageshack.us/img835/3594/54801240990124016386774.jpg

    Slike Crkve Sv.Nikole (danas muzej) iz vlastite arhive :-D

    http://img844.imageshack.us/img844/7899/54801240986574016386774.jpg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na fotkama! Ako želite, možete nam poslati i kratki putopis kako je vama bilo u Turskoj, što ste sve vidjeli i što vam se svidjelo pa ćemo objaviti na blogu :) Pozdrav!
      (putovanja.blog@gmail.com)

      Izbriši

Pročitajte još i...