Tunis - zemlja gdje se stapaju sunce, more i pustinja


Afrika je živopisan kontinent poznat po prirodnim ljepotama. Na sjeveru Afrike smjestila se Republika Tunis. Četrdeset posto ove zemlje obuhvaća pustinja Sahara, a nastanjuje ju preko deset milijuna stanovnika.

Tunis je poznat po all inclusive resortima i brojnim hotelima tik uz plažu. Možete se odlučiti za smještaj na bazi all inclusive ponude (čitaj: jedi i pij koliko hoćeš) i pritom odmarati na hotelskim terasama s bazenima, laganoj šetnjici i upoznavanju lokalnih ljudi ili ako ste ipak željni aktivnijeg odmora možete izabrati razne ture po gradovima, posjete povijesnim lokalitetima, džip safari po pustinji, jahanje deva, ronjenje, posjet pustinjskim oazama i sl.

TOP MJESTA ZA POSJETITI:
Djerba - otok prošaran  palmama i prekrasnim pješčanim plažama koje pružaju pravo utočište za sve one koji traže odmor na toplom Mediteranu.
Sidi Bou Said - poznat kao plavo-bijeli grad. Smješten je uz morsku obalu na sjeveru zemlje i neizbježan je element razglednica.
Sidi Bou Said
Grad Tunis - jedan od najmodernijih gradova sjeverne Afrike. Grad je mješavina tradicije i urbanizacije a odlikuju ga široke avenije i velebne građevine.
Hammamet i Yasmine Hammamet - poznata mondena ljetovališta prekrasnih dugih pješčanih plaža.
Sousse - idealno mjesto za obiteljski odmor. Ovo mjesto je puno prekrasnih plaža, odlikuju ga mediteranski šarm ali i fascinantne građevine iz 9. stoljeća.
Tozeur - mjesto gdje su se snimali Ratovi Zvijezda, stoga je važna destinacija za sve fanove. Tozeur je i polazišna točka za razgledavanje slanih jezera i južnih oaza.
Slana jezera - serija jezera u Tunisu, rasprostranjenih po sjevernom rubu Sahare. Uglavnom se radi o prostranstvima soli, preko kojih postoje i putevi, dok se u zimskom razdoblju natope kišama pa postanu potpuno neprohodni. Jedno od najpoznatijih i najvećih slanih jezera u Tunisu je Chott El Jerid koje se prostire na gotovo 5 tisuća kvadrata. Preko njega vodi 90 km duga autocesta, tako da ga možete prijeći i automobilom.
Port El Kantaui - turistički centar građen po uzoru na francusku rivijeru. Specifičan je po bijelim kućama, tisućugodišnjim vilama okruženim maslinama, te mnoštvu luksuznih hotela u arapskom, turskom ili andaluzijskom stilu.
Mahdia - mjesto prekrasnih pješčanih plaža i jedno od onih mjesta koja nisu preplavljena turistima. Posjetite tvrđavu Borj El Kebir sa koje se pruža prekrasan pogled.
Monastir - grad poznat kao mjesto rođenja prvog predsjednika. Glavna atrakcija je tvrđava Ribat koja se nalazi na samoj obali, podignuta 797. godine. Nekad je služila za obranu od napada bizantske vojske, a danas se u njoj nalazi muzej islamske umjetnosti.

UNESCO

Tunis se može pohvaliti zavidnom kulturom te broji čak osam mjesta pod zaštitom UNESCO-a.  Ne propustite istražiti svako od njih i doživjeti dašak tuniške povijesti.  

1. Amfiteatar u El Jemu - jedan od najbolje očuvanih arheoloških spomenika i najvećih 'čitavih' amfiteatara na svijetu. Sagrađen je 238. godine po uzoru na rimski megastadion Koloseum. Ovaj je amfiteatar mogao primiti 35 tisuća gledatelja, a bio je poznat po spektakularnim borbama gladijatora i utrkama kola.  
2. Tuniška medina - svjedok impresivne tuniške povijesti. Ovdje nalazi oko 700 antičkih spomenika, uključujući džamije, mauzoleje, škole, palače i fontane.
3. Kartaga - antički grad i država na sjevernoj obali Afrike  kod današnjeg grada Tunisa. Osnovali su je fenički trgovci 814. godine pr. Krista, a uništili Rimljani samo da bi je obnovili kao rimski grad. Zbog njezina bogatstva i važnosti, Kartagu su još nazivali "Dragulj Sredozemlja". 
4. Nacionalni park Ichkeul - dragulj svjetske baštine nalazi se 30 kilometara jugozapadno od Bizerte te obuhvaća jezero Ichkeul i susjednu planinu Jebel Ichkeul.Bogatstvo flore i faune privući će zaljubljenike u prirodu i ljubitelje životinja, a tu su i planinarske staze za sve koji vole hodati.
5. Punski grad Kerkouan - ostaci feničanskog grada, napuštenog za vrijeme prvog Punskog rata. 
6. Kairouan - glavni sveti grad islama. Osnovan je 670. godine. Njegova bogata arhitektonska baština uključuje Veliku džamiju i džamiju sa troja vrata koje datiraju iz 9. stoljeća.
7. Medina u Sousseu - jedna od najočuvanijih i najvećih medina (stari grad) u islamskom svijetu. Do početka francuske kolonizacije, cijeli grad je bio smješten u okvirima medine, a kasnije se naglo raširio na okolinu. U blizini medine se nalazi i luka.
8. Dougga - njegovi raskošni ostaci svjedoče o životu malog grada na rubu velikog Carstva. Dougga posjeduje izvanredan kompleks javnih zgrada: hramovi i svetišta, forum, terme, kazalište, hipodrom, amfiteatar, te cisterne i fontane.


SAVJETI ZA UGODNIJI BORAVAK U TUNISU:

RELIGIJA
U Tunisu je islam najzastupljenija religija, a sami Tunižani su veliki vjernici. Turisti bi trebali poštivati lokalne običaje, pogotovo za vrijeme mjeseca Ramazana. Turisti, a pogotovo žene, trebale bi se skromno oblačiti osim kada su na plaži, te poštivati pravila pokrivanja tijela kada ulaze u vjerske objekte.
CJENKANJE
U arapskom svijetu trgovanje je neizbježno. Kod kupnje je obvezno cjenkanje.
Mnogim turistima cjenkanje i povlačenje za rukav ide na živce, ali shvatite to kao dio kulture.
BAKŠIŠ
Napojnica nije obvezna, no isto tako je i očekivana. Ukoliko ste zadovoljni sa uslugom razuman iznos bi trebao biti izdvojen kao napojnica. U Tunisu je napojnica način življenja. Nije sadržana u cijeni usluga, tako da je dobro uvijek sa sobom imati sitan novac (pola dinara je dobra napojnica, jedan dinar je odlična napojnica). Računajte da ćete na prosječnom putovanju na razne napojnice potrošiti barem 20-30 dinara.
Deve na odmoru
VODA
Nemojte piti vodu iz slavine, obavezno kupujte vodu ukoliko ne želite imati probavnih problema cijelo vrijeme boravka tamo. Voda ima bakterijE na kojE su tunižani otporni, ali europljani nisu.
ALKOHOL
Alkohol se može kupiti samo u hotelu, u trgovinama postoje samo bezalkoholna piva. 
HIGIJENA
Higijena je generalno na niskom nivou, osim u hotelima, pa se preporuča da na put ponesete vlažne dezinfekcijske maramice, osnovne lijekove (za glavobolju, temperaturu), te one protiv mučnine. Iskusni turisti savjetuju ponijeti nešto alkohola kako bi dezinficirali želudac. Osim toga, u Tunisu ćete vrlo rijetko naići na toaletni papir. Preporučljivo  je da svugdje ponesete svoj, jer Tunižani ne koriste papir nego male tuševe kojima se ispiru nakon obavljanja nužde.
HRANA
Hrana nije baš po ukusu europljana, čudne kombinacije slanog i slatkog, ali uvijek se može pronaći nešto što će vam odgovarati.
NOVAC
Jedan tuniški dinar iznosi cca. 4 kn. Tuniški novac ne smije se iznositi iz države.

Kada je napovoljnije putovati?
Ukoliko planirate putovati po povoljnijim uvjetima, svakako izbjegavajte visoku sezonu (7. i 8. mjesec). Od svibnja do listopada dovoljno je toplo za uživanje na plažama, a aranžamni su povoljniji. Ne zaboravite pritom na first minute booking početkom proljeća gdje se za ranu rezervaciju može uštedjeti i do 30% - provjereno.

Što god odabrali, ugodan boravak u Tunisu! :)

Marija K.




VELIKA TUNIŠKA TURA 8 dana        ALL INCLUSIVE ARANŽMANI

3 komentara:

  1. to mi je velika želja tamo otića stvarno lijepo izgleda :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam prijatelje koji su bili u Tunisu bili su skromno odusevljeni.Javila mi se jedna prijateljica iz Tunisa da ga posjetim vas koji je vas predlog hvala.

    OdgovoriIzbriši

Pročitajte još i...