Crna gora - zemlja mora, visokih planina i kanjona


Nigdje na svijetu, na tako malom prostoru nije smješteno toliko geografskih različitosti, te toliko burne i duge povijesti. Čudesnu igru sunca, mora i sjenki koje čine visoka brda i planine nemoguće je uhvatiti jednim pogledom. Takvi prizori trebaju se gledati polako, sliku po sliku, te pritom uživati istinski u svakom pogledu.

Sv. Stefan
Ova zemlja dobila je ime po gustim crnim šumama (španj. montagna negra, tal. monte negro) kojima su bile obrasle njene visoke planine. I zaista, kada se gleda s mora ona i danas tako izgleda. Povijest imena koja vodi daleku prošlost, usko je povezana i sa geografijom ove zemlje. Svi koji su dolazili uživati u ljepoti ove zemlje, bili oni dobronamjerni i radoznali putnici ili manje dobronamjerni osvajači, na licu ove zemlje ostavljali su čitljive tragove.

U Crnoj Gori se doista ima što za vidjeti - od prekrasne obale koja se prostire na 192 km, Skadarskog jezera, plahovitih planinskih rijeka i njihovih kanjona, vrhova Durmitora, Komova, Prokletija..., planinskih jezera, prirodnih ljepota kojima je Bog obdario ovaj prostor do građevina koje je ljudska ruka u neprekinutom nizu od više tisuća godina stvarala i dodavala još malo ljepote na ovaj prostor.


Gospa od Škrpjela
Turistički gledano, Crnu Goru može se podijeliti na primorje, zaleđe primorja i sjever zemlje. Primorje objedinjuje cijelu obalu od Boke Kotorske - zaljeva koji je sve samo ne običan, preko prekrasne Budvanske rivijere - centralnog turističkog odredišta, do najjužnijeg Ulcinja čija "Velika plaža" slovi za najbolju plažu u zemlji.

U zaleđu Crne Gore, otvara se jedan potpuno novi svijet - stara prijestolnica Cetinje. Cetinje se diči bogatom kulturnom povijesti koja je započela davne 1482. kada je osnovano. To je grad-muzej, grad spomenika i grad-heroj. Kako je kroz čitavo vrijeme svog postojanja Cetinje imalo državotvorno značenje, priča o Cetinju zaslužuje namanje još jedan cijeli post.

U zaleđu se nalazi i Nacionalni park Skadarsko jezero, na samoj granici između Crne Gore i Albanije (Crnoj Gori pripadaju dvije trećine jezera). Ovo jezero je živopisno i po mnogo čemu jedinstveno. Mnogobrojni kulturno-povijesni spomenici razbacani u široku lepezu podučja jezera svjedoče o tome kako je ovo područje još u 14. i 15. stoljeću bilo značajno kulturno središte.

Glavni grad Podgorica je grad na pet rijeka (Zeta, Morača, Ribnica, Sitnica i Cijevna). Nalazi se u Zetskoj ravnici i jedan je od najtoplijih gradova u Europi. Podgorica je moderan grad divnih avenija, mostova i parkova. Ime Podgorica se prvi put spominje 1326. godine, a ime je mnjenjala 5 puta.

Manastir Ostrog
Još se jedno mjesto ne smije izostaviti kada je riječ o zaleđu, a to je Manastir Ostrog. Podignut je 1650. godine i nalazi se na 900 metara nadmorske visine, a slika će reći više od 1000 riječi.

Sjever Crne Gore je planinska zona ispresjecana kanjonima i klisurama rijeka između kojih se nalaze pitoreskne kotline. Sjever nudi pregršt mogućnosti za avanturu i sport - skijanje, biciklizam, rafting, alpinizam... 

Ovdje se nalazi i Nacionalni park Biogradska gora, smješten između rijeka Tara i Lima, u središnjem dijelu planine Bjelasice. Najznačajnija prirodna vrijednost ovog nacionalnog parka je prašuma Biogradska gora površine od 1600 hektara i jedne od tri posljednje u Europi (ima karakter strogo zaštićenog rezervata).
Na sjeveru zemlje nalazi se i Kanjon rijeke Tare. To je najdublji kanjon u Europi i drugi na svijetu, odmah iza Kanjona Kolorada u USA. Najpoznatija aktivnost za turiste je rafting niz nemirnu bistru Taru.


Savjet prilikom posjeta ovoj zemlji: približite se domaćim ljudima jer će vam svaki crnogorac rado satima sa ponosom pricati o povijesti svoje zemlje i svojim precima.



Nema komentara:

Objavi komentar

Pročitajte još i...