Hrvatska - zemlja tisuću otoka


Hrvatska je zemlja tisuću otoka s predivnom prirodom, zanimljivom tradicijom i prošlosti i bogatom kulturnom baštinom.
Njena se bogata kulturna baština otkriva unutar brojnih muzeja, galerija i crkava koje danas, kao spomenici nulte kategorije, čine nezaobilazno poglavlje UNESCO-ova popisa svjetske baštine.

Osim toga, poseban doživljaj ove zemlje skriva se upravo u onim čarobnim mjestima u kojima se i omanja šetnja pretvara u pravi silazak tisućljetnim stubama bogate i slavne povijesti, te čeka da ju se otkrije.

Hrvatska je smještena je na jugoistoku Europe, na dodiru Sredozemlja, Srednje Europe i Jugoistočne Europe (Balkana). Sa svojih 1.185 otoka, otočića i hridi, brojnim zaljevima i plažama Hrvatska ima jednu od najrazvedenijih obala Sredozemlja i s pravom nosi naziv zemlje tisuću otoka.

Gotovo 8% teritorija Hrvatske čine nacionalni parkovi sa svojom netaknutom prirodom: Brijuni, Krka, Kornati, Risnjak, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit. Nacionalni parkovi ponos su Hrvatske, a njihova ljepota teško je riječima opisiva.

 Hrvatska je i zemlja s najviše zaštićenih nematerijalnih kulturnih fenomena u Europi, a to su Fešta Sv. Vlaha, čipkarstvo Lepoglave, Hvara i Paga, zvončari s područja Kastva, procesija za križem, dvoglasno pjevanje i sviranje istarske ljestvice, proljetnom procesijom Ljelja i tradicionalna proizvodnja drvenih igračaka iz Hrvatskog zagorja.


Hrvatska se ponosi i mjestima uvrštenim u Svjetsku baštinu UNESCO:
NP Plitvička jezera (1979.),
Dioklecijanova palača (1979.), 
Gradska jezgra Dubrovnika (1979.), 
Eufrazijeva bazilika (1997.), 
Gradska jezgra Trogira (1997.), 
Šibenska katedrala (2000.), 
Starogradsko polje na Hvaru (2008.).


Slijedite preplet bijelih kamenih uličica i kaleta do veselih luka obalnih gradova Istre, Kvarnera i Dalmacije ili se pak odvažite na uspinjanje zelenim serpentinama središnje Hrvatske do bajkovitih utvrda i dvoraca. Kako god bilo, svaki korak ovdje nosi jedno novo iskustvo.


Posebna po tome što se na njenome prostoru plemenito susreću i nadopunjuju čak 4 kulturna kruga - Zapad i Istok, srednjoeuropski i južni mediteranski duh.

Kasnije ćemo se ljepotama Hrvatske vratiti kroz postove o gradovima, mjestima, selima, nacionalnim parkovima, rijekama, planinama - ukratko o svemu što nam padne na pamet da bi moglo biti dovoljno zanimljivo da istražujemo i potom ovdje pišemo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Pročitajte još i...