Dubrovnik - biser Jadrana


Više od tisuću godina povijesti čini Dubrovnik europskim kulturnim centrom. Povijest je prisutna u svakom dijelu ovoga Grada, jer on je u isto vrijeme grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti. Svaki kutak jadranskog bisera, kako ga nazivaju posjeduje svoju vrijednost.

Dubrovnik je okružen jedinstvenim srednjovjekovnim zidinama dugim 1940 metara koje su očuvane u svom izvornom obliku i otvorene posjetiteljima kao najveća atrakcija Dubrovnika. Kao jedan od prvih u Hrvatskoj, od 1979 godine grad uživa zaštitu svjetske organizacije UNESCO. 

Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, zemljopisnom položaju, blagoj klimi, tradicionalnoj ljubaznosti, znanju i iskustvu u turizmu Dubrovnik je prepoznat na turističkim tržištima po visokoj kvaliteti svog turističkog proizvoda.

Dubrovnik je hrvatsko kongresno središte, grad s najvećim brojem organiziranih skupova, kongresa i posebnih "incentive" programa i bilježi najbolje rezultate upravo u tom turističkom segmentu.

Dubrovnik se svijetu predstavlja kao kulturna destinacija, koju uz spomeničko blago krasi i niz izvrsnih festivala, prestižnih likovnih događanja, koncertno-zabavnih mega projekata na otvorenome, iznimni umjetnici, vrhunski vaterpolisti i plivači . Šezdesettri godine festivala Dubrovačke ljetne Igre, dvanaest godina Festivala komorne glazbe Jullian Rachlin & Friends, prezentacija svjetske sedme umjetnosti putem Libertas Film Festivala, izuzetan i neodoljiv Festival rane glazbe, tradicionalne svetkovine poput Feste zaštitnika Grada sv. Vlaha, maškare što vraćaju u doba Njarnjas grada, operne gala večeri. 

Kulturna ponuda grada stalno se obogaćuje, jer goti Dubrovnika tragaju za visokokvalitetnim doživljajima, velik je broj turista na dolazak u Dubrovnik motiviran upravo odabirom kulturnih manifestacija i neponovljivih doživljaja u večerima kad puni mjesec prospe svoj trag na mirnoj pučini, a iz atrija dubrovačkih palača dopiru božanstveni zvuci glazbenih virtuoza.


Dubrovnik je i destinacija za uživanje u odmoru, zračnim linijama izuzetno dobro povezana sa svim većim centrima Europe. Dubrovnik je grad koji očarava, u kojeg se zaljubite i uvijek iznova dolazite, tragajući za njegovim bezbrojnim pričama, otkrivajući u njemu jedinstvene doživljaje.

Slika luksuznih krstaša ispred stare gradske luke svjedoči o važnosti Dubrovnika kao najsnažnije cruise destinacije u Hrvatskoj, pete luke Mediterana za ove brodove kojima je najjužniji hrvatski grad postao nezaobilazan dio itinerara. 

Posljednjih godina Dubrovnik se profilira i kao City Break destinacija, čemu pogoduje sve kvalitetnija zračna povezanost tijekom cijele godine, koja, sudeći prema interesu važnih emitivnih tržišta u budućim razdobljima biti još snažnija što jamči postizanje cilja cjelogodišnjeg turističkog poslovanja kojemu je Dubrovnik sve bliži i po tome izlazi iz hrvatskih okvira.

Činjenica da je više od trideset godina dijelom UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine, da je svaki dio stare gradske jezgre znamenitost i spomenik, dio bogatog nasljeđa naših predaka čini Dubrovnik posebnim, čini ga gradom - živim spomenikom.

Dio bogate spomeničke baštine su povijesna jezgra grada sa Stradunom, Kneževim dvorom, Crkvom sv. Vlaha, Palačom Sponza, Orlandovim stupom te zanimljive povijesne crkve, katedrale i gradske uličice. Dubrovnik je riznica i muzej sam po sebi koji je do danas uspio sačuvati sve povijesne građevine i njezine ljepote, brojne barokne, renesansne i romaničke crkve i palače koje su važan dio turističke ponude i predstavljaju nezaobilazna mjesta koja svakako treba posjetiti.


Svoj posjet Dubrovniku svakako započnite đirom na Stradunu ili Placi, središnjoj gradskoj ulici, dok upijate prve dojmove o jednom od najljepših mediteranskih gradova. Magični kameni grad opasan je 1940 m dugim kamenim zidinama i obilazak ovog, drugog na svijetu najposjećenijeg muzeja na otvorenome, sigurno će vas ostaviti bez daha. Fantastične vizure mame na fotografiranje, a motivi koje bilježite uvijek iznova zadivljuju.

Posjetite Dubrovačke muzeje i otkrijte kako je živio knez u doba slavne Dubrovačke Republike, gdje se i kako u tim davnim vremenima čuvalo žito, te koji su brodovi činili moćnu flotu Republike i trgovali po svijetu pronoseći slavu Dubrovnika.
Kušajte neki od uskunih mediteranskih specijaliteta u konobama i restoranima smještenima u stargoj gradskoj jezgri i sve začinite kavom na Stradunu. 
Kupite neki od tipičnih dubrovačkih suvenira (gulozece, tradicionalni filigranski nakit , brončanog sv. Vlaha, konavoski vez...) i neka vas uvijek posjeća na dan kad ste tek započeli otkrivati Dubrovnik, ali ste se sigurno u njega zauvijek zaljubili i poželjeli vratiti...



2 komentara:

  1. Pozdrav zanima me kakva je ponuda wellness odmora u Dubrovniku te kakve su cijene

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan izbor apartmana u Dubrovniku i okolici možete potražite na ovoj adresi !

    OdgovoriIzbriši

Pročitajte još i...