TOP 10 mjesta za posjetiti - Lika i Gorski kotar


Gorski kotar i Lika obiluju prirodnim ljepotama kamo god krenuli. Ovdje smo izdvojili TOP 10 mjesta koje svakako trebate posjetiti.


1. VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR
Info: www.zelenivir.com 

Vražji prolaz je 800 metara dugačak kanjon. Mnogi ga smatraju jednim od najljepših prizora u našoj zemlji. Kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se gorski potok Jasle. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokročila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stjena.  Područje Zelenog vira proglašeno je rezervatom prirodnih vrijednosti 1962. godine. Nalazi na 302 metra nadmorske visine, a do njega se može doći iz nekoliko pravaca. Riječ je o snažnom izvoru na dnu plitke, prostrane spilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 m, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu. Dobio je ime po zelenkastoj boji vode u jezercu koje nastaje u spilji. 



2. NP PLITVIČKA JEZERA
www.np-plitvicka-jezera.hr 

NP Plitvička jezera jedan od najljepših svjetskih prirodnih fenomena. Dio je dinarskog krškog područja koje karakterizira karbonatna geološka podloga, brojne krške forme, rijetke pojave površinskih tokova te izražena veza površine i podzemlja kroz mnoge pukotine. Obilje vode i stvaranje jezera u takvom kraju iznimna su i dragocjena pojava. Voda potoka Plitvice spuštajući se preko stijene visoke 78 m i tvoreći amfiteatar Velikog slapa, najvišeg slapa u Hrvatskoj, zajedno s vodom jezera tvori slapište Sastavke kojima započinje rijeka Korana. 


 
3. KRASNO
Info: www.tz-senj.hr

Krasno je najveće naselje na Velebitu smiješteno na 714 m nadmorske visine. To je netipično bogato hrvatsko selo, ima dvije pilane, šumariju, siranu, destileriju, a središte je i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Ovdje godišnje prođe desetak tisuća planinara, a samo Svetište godišnje posjeti i do 100.000 ljudi.





4. VRILA GACKE
www.tz-otocac.hr

Na Gacki i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko na vrelima u Sincu još obavlja svoju prastaru funkciju meljave koristeći pogonsku snagu ove rijeke. Trajući u ravnoteži i dosluhu između čovjeka i prirode, kao objektivizacija njihovog sklada i suradnje, čuvaju one ovdje sjećanje na jedan od starih, izumrlih obrta.



5. KUTEREVO - Velebitsko utočište za mlade medvjede
Info: www.tz-otocac.hr

Selo Kuterevo smješteno je samoj granici Parka prirode Velebit.  Zbog zemljopisnog položaja uz područje gusto napučenih medvjeđih staništa Sjevernog Velebita, u Kuterevu je osnovano prvo Utočište za mlade medvjediće u Hrvatskoj, kao novi dom za mlade, napuštene medvjediće. Osnovni cilj projekta je izgradnja i uspostava prvog hrvatskog Utočišta za mlade medvjede, kako bi se učinkovito pomoglo u zaštiti životinjske vrste smeđeg medvjeda, a kroz edukaciju lokalnog stanovništva i posjetitelja Utočišta doprinijelo jačanju svijesti o posebno vrijednoj bio-raznolikosti i potrebi njenog očuvanja na ovom području Parka prirode Velebit. U Kuterevskom Utočištu radi tim prijatelja prirode, koji je sačinjen od stručnjaka na polju biologije i ekologije, ali i laika dobrovoljaca, koji motive traže u velikoj ljubavi prema medvjedima. Svi se oni nesebično i s puno truda brinu o medvjeđim stanovnicima Kutereva, u želji da medvjedićima osiguraju ne samo sigurniju budućnost, nego i životne uvjete koji su najbliži prirodnim.

 
6. BARAĆEVE ŠPILJE 
Info: www.baraceve-spilje.hr  

Odvojite vrijeme i posjetite Baraćeve špilje te doživite prirodu kakvu su imali naši preci, čistu i prelijepu u svojoj jednostavnosti kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. Uđite u podzemlje i otkrijte zapanjujući svijet koji se krije ispod nas i velikodušno nam otvara svoja vrata.

 


7. RISNJAK
Info: www.risnjak.hr

Jedan je od najznačajnijih prirodnih fenomena na Kvarneru, svojom osebujnošću privlači pozornost znanstvenika i zaljubljenika gorske ljepote. Premda je samo petnaestak kilometara zračne linije udaljen od mora, klima na njegovu području znatno se razlikuje od one u Primorju: tu se isprepliću utjecaji alpskog i balkanskog vegetacijskog sustava. Zbog toga na Risnjaku susrećemo čudnovate prirodne ljepote, dinarski krš specifične hidrografije i oblika, prašumske predjele i netaknute gorske vrhove. Uz klimu, glavni čimbenik u razvoju raznovrsnog biljnog svijeta je i kompleksna geološka građa, zahvaljujući kojoj je ovo područje veoma bogato biljnim vrstama, pa i onim endemskim, kao što je runolist. 



8. BJELOLASICA
Info: www.bjelolasica.hr 

Oaza sporta i rekreacije udaljena je 27 kilometara od Ogulina, smještena u prostranoj kotlini na 620 metara nadmorske visine gdje se spajaju planinska i mediteranska klima u prekrasnoj ekološki očuvanoj prirodi Gorskog kotara. Iako je omiljeno zimsko odredište za skijanje, ljubiteljima sporta i rekreacije na raspolaganju su i ljetne aktivnosti - tereni za atletiku, nogomet, tenis, košarku, odbojku, rukomet...


 
9. IZVOR KUPE
Info: www.gorskikotar.com

Izvor Kupe je jezeroliko krško vrelo tirkizne, zeleno-plave boje, a zove se još i Kupeško jezero. Dugačko je 200 i prosječno široko 30 m. 
Izvor Kupe, jedna od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno je od najjačih, najprostranijih i najdubljih hrvatskih vrela.




10. NP SJEVERNI VELEBIT 
Info: www.np-sjeverni-velebit.hr 

Sjeverni Velebit idealno je odredište za sve one koji prednost daju aktivnom odmoru i rekreaciji u netaknutoj prirodi uz osjećaj iskonske divljine. Na raspolaganju vam je preko 30 planinarskih staza koje vas vode različitim krajolicima te pružaju brojne mogućnosti otkrivanja ovog prostora. Radi lakšeg snalaženja planinarske staze označene su markacijama, a na raskrižjima staza postavljeni su putokazi s potrebnom prosječnom dužinom hoda u satima. Gotovo svaka od staza vodi vas do planinskih vrhunaca koji su ujedno prekrasni vidikovci, kako na more i otoke, tako i na Liku. Postojeće planinarske staze i putovi pogodni su i za ostale aktivnosti kao što su treking i hiking. 

 

TOP 10 - luksuzni resorti diljem svijeta

Ovo su neki od najljepših bazena u sklopu luksuznih resorta za odmor diljem svijeta. 


 Whispers Villa Gazebo
 



Private resort - Greece, Mikonos


AYANA Resort and Spa, Bali, Indonesia
 


Villa Azure Cape Town South Africa



Greece, Elounda, private apartment with pool


 Sri panwa Resort in Phuket, Thailand


 Pantai Lima - Villa Melissa


Beach-House-in-New-Zealand


Siri Mendira - Villa Bakung



 St. Bars

Najbolji kampovi Hrvatske - Istra


Europi najbliže toplo more je ono Istarsko. U Istri prevladavaju uređene, popločene i sigurne plaže s hladovinom borova u zaleđu te brojnim sadržajima, uključujući i prostore za djecu, starije osobe i invalide. Čak 50 plaža Istre nosi simbol plave zastave, a čestim mjerenjima neprestano se prati kakvoća mora. Zaljubljenici u osamu uživat će u stjenovitim i šljunčanim uvalicama ili plažama brojnih otočića...
Istra je poznata po tradicionalnim jelima spravljenima od svježih plodova mora (nenadmašna je riba list) ili pak od domaćih namirnica iz unutrašnjosti Istre. Među najpoznatijim delikatesama svakako je veličanstveni afrodizijak tartuf, a ne zaostaju ni domaći istarski pršut, divlje šparoge…
Vina Istre priznata su diljem svijeta, a osobito su čuveni istarska malvazija i teran - možete ih kušati obilazeći neku od šest vinskih cesta Istre, s gotovo 70 vinskih podruma. Ne zaboravite i na ceste maslina!


Kamp Zelena Laguna (POREČ)

Kamp se nalazi u sklopu istoimenog turističkog naselja, čija je sportska, zabavna i gastronomska ponuda jedna od najkompletnijih na Jadranu. Smješten je 5 km južno od Poreča i 2 km sjeverno od Funtane, u šumici i okružen otočićima. Parcele su različite veličine, a kamena plaža je uređena sa popločanim sunčalištima. Jedan posebno označeni dio plaže namijenjen je naturistima. Ekološki usmjeren menadžment kampa.

Kamp Bijela Uvala (POREČ)
U nastavku naselja Zelena Laguna, prema Funtani, nalazi se jedan od boljih hrvatskih kampova za kompletnu obitelj. Sadržajno izvanredno opremljeni kamp sa dva bazena i parcelama različitih veličina te 2 km dugom obalom sa uređenim plažama i kamenim popločanim sunčalištima, okruženim sa cijelim nizom nenaseljenih otočića. Poseban dio plaže rezerviran za naturiste. Ekološki usmjeren menadžment kampa.

Naturistički kamp Valalta (ROVINJ)
Namijenjen je odmoru isključivo obiteljima, ljubiteljima naturizma. Smješten je uz more na ulazu u slikovit 12 km dug rezervat prirode, Limski kanal. 5 km duga obala, većinom sa finom šljunkovitom plažom i velikim dječjim kupalištem s pješčanom uvalom. Uz raznovrsne smještajne objekte i kvalitetne sadržaje obavezne za tu visoku kategoriju kampa, posebno se ističe vlastita, dobro opremljena marina, atraktivni bazen sa morskom vodom, pivo iz vlastite pivnice, te izleti organizirani samo za naturiste.

Naturistički kamp Istra (FUNTANA)
Kamp je smješten nedaleko središta ribarskog mjesta Funtana, 6 km južnije od Poreča, i namijenjen je isključivo naturistima. Prostrane parcele nalaze se na terasastom terenu, pretežito u sjeni crnike, s pogledom na more i brojne otočiće. Ima više od kilometra uređene plaže sa sunčalištima popločanim prirodnim kamenom.

Naturistički kamp Kanegra (UMAG)

Novorenovirani maleni kamp, isključivo za naturiste, na 10 km od Umaga, u prirodnom okruženju, sa šljunčanom plažom. Uz sadržaje kampa, za dobar provod gostiju brine se animacijski tim koji organizira cjelodnevnu animaciju za djecu i odrasle u obližnjem apartmanskom naselju.

Kamp Pineta (UMAG/SAVUDRIJA)
Nalazi se na istaknutom, najzapadnijem hrvatskom rtu, u neposrednoj blizini najstarijeg i najvećeg svjetionika na Jadranu. Ima 1,5 km dugu obalu sa šljunčanim i kamenim plažama. Restoran, terasa za večernju zabavu uz živu glazbu, pizzeria i nekoliko caffe barova sastavni su dio tog dobro pošumljenog kampa, a bazen i ostale sportske sadržaje te cjelodnevnu i večernju animaciju mogu gosti kampa koristiti u apartmanskom koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Kamp Polari (ROVINJ)
Smješten u slikovitoj i dobro pošumljenoj uvali, oko 3 km južno od Rovinja, u hladovini zimzelene vegetacije. Ima dva kilometra razvedene obale, a plaža je kamenita i šljunčana, sa betoniranim sunčalištima. Uz veliki bazen sa hidromasažom, tu je i bogatstvo novih sadržaja prilagođenih djeci i mladima. Na malom poluotoku u južnom dijelu kampa uređen je poseban dio kampa s vlastitom plažom za naturiste. Novost u kampu je i usluga Camper-stop tj. posebna mjesta za goste sa kamperima.

Kamp Veštar (ROVINJ)
Potpuno obnovljeni kamp nalazi se 5 km južno od Rovinja, u pravcu Pule. Uz bazen i nove sanitarije s grijanjem i obiteljskim kupatilima karakterizira ga mirna uvala sa šljunčanom plažom. Kamp je dobro pošumljen i djelomično prirodno očuvan. Omiljeni je za goste sa čamcima. Poseban dio plaže rezerviran je za ljubitelje naturizma.

Kamp Orsera (VRSAR)
Smješten je podno grada Vrsara, cca 500 m nakon parka skulptura Dušana Džamonje, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara. Zemljište je prirodno obdareno mediteranskim raslinjem, a parcele su uređene dijelom na livadi a dijelom na prirodnim terasama. Plaža je stjenovita, dijelom šljunčana a dijelom u kameno ograđenim i obzidanim prirodnim uvalicama i proteže se sve do vrsarske marine.

Kamp Finida (UMAG)
Između Umaga i Lovrečice nalazi se ovaj miran i intiman kamp sa skrovitim uvalama. Plaža je šljunčana i kamena, a sunčališta su betonirana.

Naturistički kamp Ulika (POREČ)
Nalazi se na poluotoku, 8 km sjeverno od Poreča. Jedinstven je po velikom broju hrastova. To je pretežito isparcelirani kamp, s parcelama od 80 – 160 m2, s posebnom zonom za goste s kućnim ljubimcima. Svi kamp servisi su moderno opremljeni a parcele najčešće u hladu stoljetnih hrastova. Cca 2,5 km duga obala je šljunčana i kamenita sa popločanim sunčalištima.

Kamp Lanterna (POREČ/TAR)
Kamp Lanterna se nalazi između Novigrada i Poreča, na istoimenom zelenom poluotoku. Krasi ga očuvana mediteranska priroda, borova i hrastova šuma, te tri kilometra duga obala sa šljunčanim plažama. Lanterna nudi raznovrsne smještajne mogućnosti, od iznajmljivanja mobilnih kućica, do najma karavana i šatora. Dva bazena sa hidromasažom te obilje sadržaja i aktivnosti daju mu za pravo na ime kampa za svaku obitelj.

Kamp Stella Maris (UMAG)
Sastavni je dio istoimenog naselja. Smješten pod stoljetnim borovima, tik uz šljunkovitu lagunu, samo 1,5 km udaljen od Umaga (na liniji gradskog vlakića). Obilje restorana, trgovina i sportskih sadržaja na kopnu i vodi, među kojima se ističe svjetski poznati tenis centar ITC sa 16 zemljanih tenis terena, na raspolaganju je gostima kampa i naselja.

Kamp Marina (RABAC)
Jednostavan, prirodan kamp smješten 15 km jugoistočno od Labina u netaknutoj prirodi, na djelomično pošumljenom terenu. Kamenita plaža duga je 1 km. Ronilački klub u kampu proglašen najboljim u Hrvatskoj 2004., 2005. i 2006. Godine.

Kamp Park Umag (UMAG)

Površinom najveći Istarski kamp, koji je zbog svoje prostrane i idilične prirode, uređenih plaža (šljunčana i kamena) te raznovrsnih sadržaja i usluga upravo idealan za odmor obitelji. Luksuzni bazeni sa vodopadima, tvrđavama i gusarskim brodom, botanički eko-park sa autohtonim raslinjem i impresivno ekološko uređenje samo su neke od osobina tog novo uređenog kampa.

Kamp Valkanela (VRSAR)
Prostrani kamp u pitomoj uvali između Funtane i Vrsara, pozicionira se kao kamp za obitelji, ali i za ljubitelje sporta, rekreacije i zabave. Kamp parcele su velike, većim dijelom na ravnom terenu, ali i na terasastom. Plaža je duga 2,5 km, sa velikim šljunčanim dijelom u uvali i posebno uređenim dijelovima za djecu. Svi sanitarni sadržaji su u potpunosti renovirani i prilagođeni djeci. Nova usluga je zona Camper – stop, za kraće boravke gostiju s kamperima.


Kamp Bi-Village (FAŽANA)

Taj prostrani turistički centar izgrađen do Fažane, nasuprot otočja Brijuni, je posljednji otvoreni veliki kamp u Istri. Bi village je kompletno isparcelirani kamp s potpuno opremljenim raznovrsnim smještajnim jedinicama i velikim apartmanskim naseljem. Tri bazena su ravnomjerno raspoređena, a uređeno je i 800 m šljunčane plaže.


Naturistički park Koversada (VRSAR)
Ovaj kamp s najdužom naturističkom tradicijom u Europi proteže se na milijun četvornih metara pitomog parka, sa 1000 maslina i ostalog mediteranskog raslinja, a uključuje i otok, povezan mostićem, na kojem se može kampirati jedino sa šatorom. Ima 5 km obalne crte sa uređenim kamenim i šljunčanim plažama. Uređene su i dvije pješčana plaže za djecu. Ovogodišnja novost predstavljaju 334 parcele s priključkom na vodu i struju koje su uređene uz samu obalu.

Naturistički resort Solaris (POREČ/TAR)
Kamp je dio istoimenog naturističkog naselja, koji se nalazi na poluotoku Lanterna, 12 km udaljenom od Poreča. U hrastovoj šumi kriju se apartmani i paviljoni, a sjenovite i prostrane parcele za kampiranje nalaze se često uz more. Gostima, naturistima, na raspolaganju je 2 km pretežito kamene obale sa više šljunčanih ili travnatih uvalica i obzidanim sunčalištima.

TOP 10 mjesta za noćni provod na Jadranu

Hrvatska ljetovališta se sve bolje uklapaju u sliku kakvu mladi imaju o noćnom provodu i dobroj zabavi. Noću pojedine ulice ili dijelovi hrvatskih grada, prepuni kafića, naprosto proključaju od gostiju željnih zabave i provoda. Druženje uz čašicu pića i razgovora u kavani ima u Hrvatskoj dugu tradiciju.


Pula
Popularni pjevači održavaju, svake godine, velike koncerte u pulskoj Areni

Poreč

Preporučujemo vam Tequila bar beach, Villa Club i Byblos

Dubrovnik
Ljetne terase gotovo svakog hotela i restorana pružaju široku zabavnu ponudu. Klub Lazareti razvija mjesečne i tjedne programe događanja i party-a, koncerata i live performansi.

Zadar
Za sve ljubitelje dobre zabave preporučujemo: The Garden i Gotham

Vodice
Hacienda - jedan od najboljih klubova u Hrvatskoj

Medulin
Brojni kafići i klubovi na plažama nude zabavu do zore

Rovinj - Rabac
Zabavni program započnite u Zanzibaru i onda svi u Monvi


Opatija
Hemingway često ugošćuju najpopularnije hrvatske i međunarodne DJ-eve

Split
Kocka, Master's, Tribu i Metropolis: samo su neki od clubova prepuni zabave

Novalja - Zrće
ljeti je prepuna mladih ljudi željnih zabave



(uniline.hr)

TOP 10 šljunčanih plaža u Hrvatskoj


Plaža  Zlatni rat u Bolu na otoku Braču
Smještena na južnoj strani otoka Brača u Bolu, plaža Zlatni rat je, prema britanskom časopisu Daily Telegraphu, najljepša plaža u Europi. Na samoj plaži možete naći brojne tuševe, barove i restorane te se upustiti u partiju tenisa, odbojke ili picigina. Oni željni prave adrenalinske zabave mogu uživati u surfanju ili jet-skiju. Hlad od vrućeg ljetnog sunca pružit će vam borova šuma koja ju okružuje. Zbog svih tih odlika najbolja plaža Europe je vrhunsko odredište kako za obitelji tako i za mlade. 



Plaža Punta Rata u mjestu Brela pokraj Baške Vode
Na udaljenosti od dva kilometra od Baške Vode u Brelima  smjestila se šljunčana plaža Punta Rata. Zbog svoje uređenosti nagrađena je Plavom zastavom te ju je časopis Forbes uvrstio među TOP 10 plaža na svijetu. Spas od ljetnog sunca potražite u čistom moru ili sjeni borove šume. Na plaži je organizirana spasilačka služba što ju čini idalnim odabirom za obitelji s djecom. Okružena je barovima i restoranima, a na njoj možete unajmiti športske rekvizite što ju čini vrhunskim odredištem za sve one željne zabave.

 

Plaža Veli Žal u Malom Lošinju
Smještena u Sunčanoj Uvali u Malom Lošinju nalazi se šljunčana plaža Veli Žal nagrađena Plavom zastavom. Zbog svojeg blagog prilaza u more izrazito je omiljena obiteljima s djecom. Iznad same šljunčane plaže u hladu borovine nalazi se šetalište, a plaža Veli Žal je okružena restoranima, barovima i tuševima. Od športskih aktivnosti se možete baviti odbojkom, kuglanjem, aerobikom ili vodenim športovima, a svi željni ljenčarenja mogu unajmiti jednu od ležaljki koje se tu nalaze.



Plaža Baška na otoku Krku
U Baškoj na otoku Krku, 10 km od mjesta Punta, nalazi se jedna od najljepših šljunčanih plaža na Kvarneru. Nagrađena Plavom zastavom, Vela plaža smjestila se u skrovitoj uvali. Dugačka je 1,8 km te se smatra idealnom za obitelji s djecom i neplivače. Na ovoj prekrasnoj šljunčanoj plaži možete unajmiti skuter ili pedalinu, a najodvažniji mogu iskušati aquagun ili tobogan. Tu je također i veliki broj barova i restorana gdje u zabavi možete uživati do kasno u noć.




Plava plaža u Vodicama
U Vodicama se smjestila jedna od najvećih šljunčanih plaža u Hrvatskoj. Plava plaža dugačka je 4 km i proteže se do Tribunja. Zbog svoje uređenosti nagrađena je Plavom zastavom. Dužinom cijele šljunčane plaže proteže se borova šuma. Osim u sunčanju možete uživati i u jednom od barova i restorana, a avanturisti se mogu upustiti u školu ronjenja i jedrenja. Plitkoća mora čini ju idealnim odredištem za sve generacije.



Plaža Kačjak u mjestu Dramalj
Šljunčana plaža Kačjak smjestila se na poluotoku Dramalj, 3 km od Crikvenice. Okružena je bujnom mediteranskom vegetacijom s jedne strane i kristalno čistim morem s druge strane. Omiljeno je odredište ljubitelja vodenih športova, a plitkoća kristalno čistog  mora ju čini kao stvorenom za obitelji s djecom. Cijelom dužinom plaže mogu se naći tuševi, barovi i restorani, a skrovite uvalice nedaleko od plaže su namjenjene za nudiste.



Plaža Lubenice na otoku Cresu
Skrovita plaža Sv.Ivan udaljena je 22 km od Cresa. Proglašena jednom od najljepših plaža na otoku Cresu, smještena je u skrivenoj uvali i okružena strmim liticama. Zbog svoje teške dostupnosti idealna je za romantične parove i sve one koji žele pobjeći od vreve. Robinzonski doživljaj će, osim prekrasne vegetacije i kristalno čistog mora, upotpuniti i nedostatak turističkih sadržaja te vam preporučamo da ponesete hranu i piće jer uspon do prve konobe traje oko jedan sat.



Plaža Beritnica, Metajna na otoku Pagu
12 km od Novalje na otoku Pagu, skrila se šljunčana plaža Beritnica. Plaža Beritnica svakako najviše odgovara romantičnim parovima te starijim gostima koji će uživati u ljepoti netaknute mediteranske vegetacije i kristalno čistog mora. Omiljeno je odredište i avanturistima, jer kamene stijene koje ju okružuju pružaju mogućnosti uživanja u ekstremnim športovima i alpinizmu. Najbliži kafić i restoran su udaljeni oko 2 km te vam stoga preporučamo da  ponesete sve što vam je potrebno za osvježenje.



Plaža Kolovare u Zadru
Jedna od značajnijih hrvatskih šljunčanih plaža je Kolovare, a smjestila se u samom gradu Zadru. Nedavno je prilagođena za invalide. Na samoj plaži se nalazi nekoliko slastičarnica i kafića, a ima i osiguran parking. Na samoj šljunčanoj plaži možete naći sanitarne čvorove i tuševe, a tu je još i igralište za tenis i odbojku. Obitelji s djecom će se ovdje osjećati posebno sigurno jer je plaža pod budnim okom spasilačke službe.



Gradska plaža Crikvenica
200 m od centra Crikvenice nalazi se Glavna gradska plaža dugačka 1,5 km. Zbog vrhunske uređenosti nagrađena je Plavom zastavom. Prilagođena je za osobe s invaliditetom, a barovi i restorani kojima je okružena i blizina centra čini ju omiljenim okupljalištem mladih. Iznad plaže se rasprostire bogato mediteransko raslinje koje pruža hlad u vrućim danima. Imate i mogućnost baviti se nekim vodenim športovima ili unajmiti ležaljke i suncobrane ako se želite samo  izležavati na suncu.



TOP 10 pješčanih plaža u Hrvatskoj


Plaža Saharun na Dugom otoku
U blizini Velog Rata, na sjevernom dijelu Dugog otoka smjestila se pješčana plaža Saharun. Sa svojih 800 m dužine, okružena borovom šumom sa jedne i kristalno čistim morem s druge strane, tijekom dana je idealno odredište romantičnih parova, starijih i obitelji s djecom. U večernjim satima Saharun mijenja svoje lice te postaje omiljeno okupljalište mladih koji u brojnim barovima i kafićima organiziraju tulume na plaži koji znaju trajati dugo u noć.



Rajska plaža  u mjestu Lopar na otoku Rabu

Na 14 km od grada Raba smjestila se 1,5 km dugačka Rajska plaža u Loparu. Zbog svojih odlika i kristalno čistog mora odlikovana je Plavom zastavom. Izrazito plitko more te iskusni spasioci, koji se tamo nalaze od 9 do 18 sati, čine ju savršenim odredištem za neplivače i obitelji s djecom. Od sadržaja na ovoj prekrasnoj pješčanoj plaži možete naći tuševe, barove, restorane, razne športske terene, biciklističke staze i veliku ponudu športova na vodi.




Zaton - pješčana plaža kod Zadra
13 km zapadno od Zadra smjestila se prekrasna pješčana plaža Zaton. Zbog svog kristalno čistog mora i kvalitetne uređenosti ova pješčana plaža je nagrađena Plavom zastavom. Pješčana plaža Zaton pruža velike mogućnosti športske razonode poput tenisa, picigina, odbojke, mini-golfa te stolnog tenisa. Plaža u Zatonu je prilagođena za osobe s invaliditetom, a zbog okruženosti zabavnim parkovima za djecu, toboganima i ugostiteljskim objektima idealna je za obitelji s djecom.



Plaža Slanica na otoku Murter
Na udaljenosti od jednog kilometra od centra Murtera nalazi se pješčana plaža Slanica. Kao jedna od najboljih plaža Hrvatske na njoj se u svako doba može naći veliki broj kupača, a zbog plitkog kristalno čistog mora omiljeno je okupljalište igračima picigina. Na betoniranom dijelu obale Slanice su brojni kafići, barovi i zabavni dječji centar stoga ju rado posjećuju mladi i obitelji s djecom. U neposrednoj blizini je kamp gdje možete iznajmiti čamce, skutere i bicikle, a u neposrednoj blizini je i nudistička plaža.



Plaža Crni molo u Crikvenici
Smještena u samoj Crikvenici, jedna je od najpoznatijih pješčanih plaža Crikveničke rivijere. Plaža Crni molo pruža razne športske mogućnosti, od bavljenja aerobikom, odbojke na pijesku, mini-golfa, tobogana, skijanja na vodi... Također se mogu unajmiti suncobrani i ležaljke za one koji ne žele odmarati u hladovini te se nakon kupanja u moru možete osvježiti na jednom od tuševa. Restorani, kafići i hoteli koji ju okružuju čine ju omiljenim odredištem, kako mladih tako i obitelji s djecom.



Plaža Bijeca u Medulinu
Najpoznatija plaža u Medulinu, koja se proteže 1 km uz obalu, je pješčana plaža Bijeca. Okružena brojnim stablima u čijoj hladovini ponajviše uživaju oni stariji. Zbog blagog ulaza u more rado ju posjećuju i obitelji s djecom. U svojoj ponudi sadrži i aquagan, jednu od omiljenih zabava djeci, ali i mladima koji ovdje dođu zaigrati picigin. Okružena je prekrasnim otočićima u čijem pogledu možete uživati iz jednog od barova i restorana koji se tamo nalaze.




Plaža Sabuša, Kukljica na otoku Ugljanu
Na 15 minuta hoda od Kukljice na otoku Ugljanu smjestila se prekrasna pješčana plaža Sabuša. Iako je klasificirana kao pješčana plaža, njezina obala je betonirana te ju čini idealnom za sunčanje. Zbog svojih dijelova s hladovinom i plitkog kristalno čistog mora savršeni je izbor za obitelji s djecom. Ukoliko ogladnite nakon odbojke u vodi, tu su i bistroi s hranom i pićem, a svi malo hrabriji za 10 minuta hoda doći će do naturističke plaže Mala Sabuša gdje je odjeća opcionalna.



Plaža Crvena luka kraj Biograda na Moru
Samo 3 km od Biograda nalazi se plaža Crvena luka. Pješčani dio plaže, koji je dugačak 150 m, nalazi se u najdubljem dijelu skrivene uvale, a sjeverni dio plaže je rezerviran za nudiste. Do ove prekrasne pješčane plaže najlakše ćete doći pješice iz Kumenata ili plovilom koje možete unajmiti na plažama Soline i Dražice. Plaža Crvena luka je idealan izbor za sve avanturiste i romantične parove koji će uživati u ljepoti kristalno čistog mora te mnogobrojnim zabavnim i športskim sadržajima.



Plaža Sabunike kraj Nina i Zatona kod Zadra
Smještena 6 km od Nina i Zadra, plaža Sabunike je pravi izbor za obitelji s djecom te one željne zabave i športa. Na nekoliko kilometara proteže se više pješčanih plaža u Sabunikama te ćete  moći uživati u kristalno čistom moru, ali i opuštajućoj terapiji ljekovitim blatom. Zbog svojeg položaja u očaravajućoj uvali u koju dopire povjetarac s Velebita, Sabunike su idealne za jedrenje i surfanje. Na plažama su brojne trgovine, restorani i slastičarnice, a ljubitelji prirode uživat će u posjetu Nacionalnih parkova.



Plaža Vela Pržina, Lumbarda na otoku Korčula

Na udaljenosti od 6 km od grada Korčule smjestila se jedna od najljepših pješčanih plaža Hrvatske - Vela Pržina. Smještena u uvali i okružena vinogradima, jako je popularna među mladim ljudima koji se dođu zabavljati odbojkom i piciginom ili družiti se u jednom od barova i restorana što ju okružuju. Na ovoj pješčanoj plaži možete unajmiti ležaljke i suncobrane kako bi se sklonili od sunca ili dovesti obitelj na zabavu u pijesku i plićaku kristalno čistog mora.





www.hrvatskaapartmani.hr

Pročitajte još i...